Rubus arcticus – Mesimarja

 

Kotikäyttö

Mesimarjan voimakasaromisia marjoja on käytetty mehujen, hyytelöiden ja hillojen raaka-aineena tai lisämausteena. Pienikin määrä mesimarjaa riittää tuomaan rikkaan aromin esimerkiksi punaherukkahilloon. Mesimarjan mehuun saadaan ilman käymistä erinomainen jälkiruokaviinien aromi, joka pienenäkin pitoisuutena peittää ja yhdistää muiden marjojen ominaismaut viinimäiseksi kokonaisuudeksi. Omatekoista likööriä voi tehdä laittamalla runsaasti marjoja tölkkiin, kaatamalla kirkasta alkoholia päälle ja lisäämällä reilusti sokeria, noin neljännes juoman määrästä. Pulloa ravistellaan välillä. Ainekset saavat maustua muutaman kuukauden, kunnes juoma on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi.

Reseptejä

Kotimarjalan juhlajuoma

Wanhan ajan mesimarjahilloke

Mesimarjahyytelö

Mesimarjajäädyke

KOTIMARJALAN JUHLAJUOMA

Haapaveden Kotimarjala valmisti tämän juoman tuoremehunäyttelyyn vuonna 1937. Tästä annoksesta tulee noin 10 litraa valmista juomaa.

  • 4 litraa mustikkatuoremehua
  • 2 litraa mustaherukkatuoremehua
  • 1 litra punaherukkatuoremehua
  • 1,5 litraa mesimarjatuoremehua
  • 1,5 litraa invertoitua 30-prosenttista sokeriliuosta.

Alkon asiantuntijoiden mukaan tämä juoma vastasi hienoimpia jälkiruokaviinejä, vaikkei siinä ole lainkaan alkoholia. Monet seurakunnat hyväksyivät sen jo ehtoollisviiniksi, mutta syksyllä 1939 kaikki mehuvarastot otettiin puolustusvoimien ja sairaaloiden käyttöön. Sotien jälkeen Kotimarjalakin erikoistui viininvalmistukseen.

WANHAN AJAN MESIMARJAHILLOKE

Vastapoimitut marjat puhdistetaan ja huuhdotaan. Yhtä marjakiloa kohden tarvitaan 200 grammaa sokeria ja pieni lasillinen vettä. Keitä marjoja pari minuuttia ja kuori vaahto pois.

Tällaista hilloketta kelpaa syödä paremmilla juhla-aterioilla vaikkapa ohukaisten kera.

MESIMARJAHYYTELÖ

  • 500 g mesimarjoja
  • 1 dl vettä
  • 100 g sokeria
  • 6 g liivatetta

Kiehauta mesimarjat vedessä ja sokerissa. Soseuta seos lämpimänä ja siivilöi se tiheäsilmäisen siivilän läpi. Lisää liotettu liivate, anna seoksen jäähtyä hiukan ja kaada se kauniisiin tarjoilulaseihin. Anna jähmettyä jääkaapissa.

MESIMARJAJÄÄDYKE

4-5 annosta

  • 3 munaa
  • 100 g sokeria
  • 2½ dl mesimarjasosetta (tarvitset 500g mesimarjoja)
  • 5 cl mesimarjalikööriä
  • 2½ dl kermaa

Kastike:

  • 2½ dl mesimarjasosetta
  • 50 g sokeria
  • 1½ rkl mesimarjalikööriä

Sekoita munat ja sokeri keskenään ja vatkaa ne kypsiksi kiehuvassa vesihauteessa. Jäähdytä seos ja lisää joukkoon mesimarjasose, likööri sekä vaahdotettu kerma. Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä huuhdeltuun vuokaan ja laita pakastimeen. Anna jäätyä yön yli ja ota tuntia ennen tarjoilua kylmiöön pehmenemään. Kumoa vadille tai annostele lautasille. Koristele kokonaisilla mesimarjoilla, vaahdotetulla kermalla ja kastikkeella. Tarjoa loput kastikkeesta erikseen kannusta.